Иако сложни дека денес ќе излезат на протест пред Влада, во знак на револт против забраната за настапи, голем број од музичарите не знаат кој е организатор на најавениот протест. Најавата за протестот на кој се повикани естрадните уметници, свадбарската индустрија, но и угостителите и сите чија заработка на некој начин е поврзана со музиката и одржувањето на музички настани, веќе неколку дена масовно се споделува на социјалните мрежи.

Музичарите сложно порачуваат дека мора да им се реши проблемот, бидејќи се на раб на егзистенција, а многу од нив ни изјавија дека не знаат чија е иницијативата и кој е организаторот, но тоа и воопшто не им е важно, и без размислување ќе излезат на протест, затоа што се чувствуваат обесправени.

Забраната за настапи во локали на музичари и диџеи, и најавениот протест се во центарот на вниманието на јавноста овие денови. Чести се обвинувањата дека доколку некој од естрада не подмирувал давачки кон државата, не треба сега да излегува со барања. Многу пејачи и пејачки, кои во минатото имаа навика да прикажуваат луксузен и лагоден живот, се најдоа на мета на осуди, а пораката од јавноста, доколку не можат во време на пандемијата да заработуваат од музика, да сменат професија, е се почеста.

Помеѓу музичарите, покрај револтот поради забраната за настапи, актуелни се и обвинувањата околу тоа како биле распределени владините средства во износ од 14.500 денари, за два месеци, кои ги добија околу 60 естрадни уметници како помош во време на криза.

-Срамота е што оваа помош ја добија пејачки кои имаат возни паркови вредни десетици илјади евра, кои и ова лето се фалеа со фотографии од луксузни летувања и брендирана гардероба, додека пак оние на кои помошта им беше најпотребна, останаа со празни раце. Финансиската помош требаше да заврши кај музичарите кои свират во групи, како придружба на познатите пејачи, бидејќи тие се најзагрозени во моментот – ни се пожалија голем број на свирачи.

-Јас не барав државна помош, бидејќи, да бидам реална, не сум дала ниту денар во државниот буџет, и мојата улога во земјава е единствено како амбасадор на нашата музика, на настапи надвор од земјава. Но, сметам дека имам право да заработувам, затоа и го поддржувам протестот – ни изјави позната фолк пејачка која најави дека ќе биде пред Влада денес во 14 часот.

И останати музичари кои заработуваат за живот од редовни настапи во локали, а немаат свои авторски музички материјали, велат дека мора да се покаже разбирање во случајов, бидејќи десетици илјади семејства се засегнати од забраната.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here