„Не сакаме да им кажеме на бугарските граѓани како да се дефинираат себеси. Не е тоа проблемот. Кабинетот е обединет по прашањето за Македонија, јас сум во постојан контакт со премиерот Бојко Борисов. Какви било шпекулации дека некој ќе промени нешто во последен момент не одговараат на вистината “, категоричен е Захариева.

Според неа, треба да гледаме со добра волја да го спроведеме договорот потпишан меѓу двете страни, а не да бараме начини да го заобиколиме.

Ние не сакаме бугарско малцинство во СР Македонија, бидејќи тоа значи признавање на работата на оние кои работеа 75 години за уништување на бугарската самосвест на тамошното население, за нејзино бришење. Таму мора да се создадат услови за луѓето што се изјаснуваат за бугарската самосвест во СР Македонија да не бидат дискриминирани и слободно да можат да изјавуваат какви се, нагласи Екатерина Захариева.

За жал, слушнавме многу говори од другата страна на границата. Преговорите мора да работат, сè уште не сме се согласиле за сите прашања да кажеме да. Премиерот Борисов исто така и објасни на канцеларката Ангела Меркел дека напредокот не е доволен, рече нашиот прв дипломат.

Во врска со работата на Заедничката бугарско-македонска комисија и договорот што историчарите го постигнале за 5 лица од средниот век, важно е дека овој резултат не е објавен јавно и не е влезен во учебниците. Ова значи дека резултатот од нејзината работа е минимален бидејќи не стигнал до македонското општество.

Екатерина Захариева ја коментираше и нејзината самоизолација откако стана јасно дека заменик-министерот Петко Доиков има позитивен тест за коронавирус.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here