Министерството за образование и наука (МОН) денеска соопшти дека државната матура ќе се полага во предвидениот законски рок, односно јуни 2021 година. Во март годинава училиштата беа затворени поради ковид пандемијата и државната матура во јуни беше укината, па сите матуранти добија дипломи, со исто важење како и претходните години.

Според МОН, поолагањето на државната матура е обврска утврдена со Законот за средно образование и се спроведува според Правилникот за полагање испити од државната матура. Од Министерството ги повикуваат матурантите до крајот на месецов да ги пријават темите за проектната задача, а до крајот на декември да ги пријават и испитите од листата за полагање, која е проширена со уште два нови предмета.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here