Главоболката е еден од најчестите видови на болка. Скоро секој страдал од главоболка барем еднаш во животот. Секоја главоболка не е предизвикана од иста работа. Затоа чувството за време на нападот е различно.

Како знаете од каква главоболка страдате во моментов?

Мигрена

Мигрената е болна. Нападот може да трае со денови. Се карактеризира со гадење, вртоглавица, силна болка во различни области на главата, чувствителност на светлина и звук. Неколку дена пред менструалниот циклус, нападите на мигрена се најсилни како резултат на намаленото ниво на естроген во овој период.

Главоболка од напнатост и стрес

Стресот и напнатоста може да предизвикаат главоболки. Обично влијае на страничните области на главата. Болката е досадна и постојана. Исто така, може да влијае на слепоочниците, предниот лобус или тилот. Во тешки случаи, болката се шири надолу до вратот.

Бидејќи стресот предизвикува заситеност на телото со стресни хормони, тој исто така влијае на невротрансмитерите во мозокот, предизвикувајќи болка.

Главоболка предизвикана од синуси

Во акутен или хроничен синузитис, силна остра болка може да се појави и во главата. Најчесто тоа се случува точно таму каде што се наоѓа воспалениот синус, имено во предниот дел на главата.

Болката може да се прошири на лицето или на челото. Најдобар третман во овој случај е влијанието врз синусите, нивното отпушување и дренажа на акумулираниот гној. Тогаш главоболката исчезнува сама по себе.

Исцрпеност

Главоболката предизвикана од замор се чувствува најмногу во очите и слепоочниците. Овој вид на болка може да биде периодичен, да помине сам по себе без лекови и повторно да се појави по неколку часа. Најдобар лек е добар сон, спорт кој ослободува од стрес и замор и воздржаност од премногу часови на ден.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here