„Мрачно и магливо“, „не може да се види прст пред око“, „Чад и смог“ … Ова се само некои од насловите што ги гледаме во медиумите овие денови заради зголеменото загадување на воздухот што штотуку започна и ќе трае цела зима.

Индексот на загадување и нивото на ПМ 2,5 честички неодамна беа високи дури 158 во Ниш, а со цел воздухот да се окарактеризира како незагаден, нивото на овие честички не треба да надминува 50.

Оваа година, ситуацијата е уште поалармантна од вообичаеното, бидејќи кога загадувањето се комбинира со ковид, може да биде опасно за белите дробови дури и за здрави луѓе, предупредуваат лекарите.Ако загадувањето на воздухот веќе ги оштетило дишните патишта и ткивото на белите дробови, пациентот е поверојатно да се справат со нападот на вирусот корона. Ако се појави вирусна инфекција, луѓето со хронични состојби дефинитивно ќе бидат најтешко погодени поради загадувањето на воздухот, велат лекарите.

„Вирусот корона неизбежно ги напаѓа органите за дишење. Ако знаеме дека според проценките на СЗО, околу 7.000 луѓе умираат од последиците од загадувањето на воздухот, додека околу милион луѓе имаат проблеми со дишењето, јасно е колку е секој дополнителен товар за нив, особено короната. , навистина опасно “, вели д-р Елизабет Пауновиќ, шеф на СЗО за Европски центар за животна средина и здравје.

По бројни истражувања, има сè повеќе докази за влијанието на загадувањето врз појавата на тешки симптоми на ковид, вели Елизабет Пауновиќ.

„Воспоставена е научна врска помеѓу сериозноста на клиничката слика по инфекцијата со вирусот и изложеноста на загаден воздух. Бројот на лица заболени од пневмонија е поголем во градовите со силно загаден воздух, за што постојат докази и научни препораки. Тоа беше очекувано, бидејќи загадениот воздух ги оштетува белите дробови, така што „влезната врата“ за вирусот е отворена “.

Да потсетиме, неодамнешна студија во САД сугерира дека стапката на смртност од ковид-19 скока за околу 15 проценти во области со барем мало зголемување на нивото на загадување од ситни честички во годините пред пандемијата. проблеми, вклучително и респираторни инфекции и рак на белите дробови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here