Според веб-страницата „Worldometer“, 1.500.453 луѓе починале од коронавирус во светот, а 44.994.776 се опоравиле.

Во САД сè уште има најголем број жртви од „Ковид-19“ – 279.867.

На второ место е Бразил, каде 174.531 лице почина како резултат на инфекција со коронавирусот.

Индија е на третото место според бројот на смртни случаи – 138.657, следена од Велика Британија со 59.699.

Меѓу европските земји, најмногу жртви на пандемијата се Мексико со 107.565 жртви; потоа Шпанија – 45.784, Велика Британија – 59.699, Италија со 7.045 смртни случаи.

Русија, која има најголем број на пациенти во Европа, е на четвртото место според бројот на смртни случаи од коронавирусот – 20.545.

Во Азија, по Индија, Иран е земја во која пандемијата однесе најмногу животи – скоро 48.990, а во Јужна Америка, по Бразил, Перу е земја со најмногу смртни случаи – 36.076.

Африка има најголем број на жртви во Јужна Африка – 21.709

Во светот досега 64.904.505 милиони луѓе биле заразени со коронавирус.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here