Денеска, 21 декември 2020, кратко по зајдисонцето, ќе се случи фантастичен и многу редок феномен на небото – „блиска средба“ на Јупитер и Сатурн и навидум, од наша перспектива, ќе бидат на небото во речиси иста точка иаско реално оддалечени за милиони километри.

Јупитер и Сатурн ќе ги вкрстат патеките околу Сонцето на ноќното небо, појавувајќи се со голо око како „двојна планета“.

Тајмингот на овој настан, пред Божик, ги обнови теориите дека токму ваков феномен бил извор на силна светлина на небото пред 2.000 години која го најавила раѓањето на Исус и ќе биде познато како Божикна или Витлеемска везда, пишува Би-би-си.

Последното вакво преклопување, кое било видливо со голо око, се случил на 4 март 1226 година. Грубо кажано, овој феномен се повторува на приближно секои 800 години.

За набљудување на овој редок феномен најдобро време е од 16:30 часот до 18 часот, ако погледнете во хоризонтот на југо-запад.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here