Има многу „урбани легенди“ за телефони кои експлодирале откако иле оставени на полнач цела ноќ. Дали има дури и најмалку вистина во тоа?

Како работат батериите?

Паметните телефони користат литиум-јонски батерии кои имаат две електроди – едната е направена од графит, а другата е направена од оксид на литиум кобалт. Меѓу нив има течен електролит кој им овозможува на литиумските јони да патуваат помеѓу електродите. Кога го полните телефонот, тие патуваат во спротивна насока.

Батериите или нивниот животен век се бројат во циклуси. На пример, iPhone може да задржи 80% од оригиналниот капацитет по 500 полни циклуси.

Циклусот на полнење е опишан како трошење на 100% од капацитетот на батеријата, но не во еден потег – за еден ден можете да потрошите 60% и да ја полните батеријата, а за друг 40%, и дури тогаш тоа ќе „направите“ еден циклус .

Батеријата, со текот на времето, го губи капацитетот и можете да преземете неколку чекори за да го зачувате нејзиното „здравје“.

Што влијае на траењето на батеријата?

Траењето на батеријата зависи од повеќе фактори. Ако постојано го држите наполнет, тоа го зголемува ризикот од паразитски реакции, што со тек на време доведува до постепено зголемување на нивото на отпорност. Слична е состојбата и со празни батерии – спуштањето до 0% ја забрзува деградацијата на батеријата, пренесува Digital Trends.

На здравјето на батеријата влијае и оптоварувањето предизвикано од „тешките“ апликации, па ако температурата е доволно висока, може да предизвика распаѓање на електролитот и забрзана деградација.

Друг фактор за кој малку се зборува е брзината на полнењето. Ако имате брз полнач, батеријата ќе се потроши побрзо. За среќа, проблемот со брзото полнење е поизразен кај моторните возила отколку кај паметните телефони, иако тоа исто така влијае на напојувањето на вашиот мобилен уред до одредена мерка.

Исто така треба да се грижите да користите оригинална опрема или сертифицирана замена. Ефтините полначи без сертификат не само што го загрозуваат траењето на батеријата, туку можат да го загрозат и вашиот телефон.

Колку е опасно да го оставите телефонот на полнач преку ноќ?

Сите паметни телефони (особено поновите) можат да препознаат кога се целосно наполнети и автоматски престануваат да се полнат, на ист начин како што автоматски се исклучуваат кога батеријата ќе достигне нула.

Производителите инсталираат таканаречени „точки на отсекување“ во секоја батерија, за да можат да препознаат кога батеријата е полна или празна.

Оставањето на телефонот на полнач преку ноќ нема да ја оштети батеријата, но таа сепак постепено ќе се истроши. Ова е т.н. проблем со „токсично полнење“, што може да доведе до пократко траење на батеријата.

Кога батеријата на вашиот паметен телефон достигне 100% полнење, полнењето автоматски се исклучува. Штом батеријата падне на 99%, батеријата полека се полни за да се врати на 100% и со тоа да се одржи целосното полнење.

Ова е сè уште помалку штетно од прегревање и механичко оштетување, но, на крајот, сепак зависи од квалитетот на телефонот.

Кој е најдобриот начин за полнење?

Полнењето во „мали“ инстанци е најдобро за долгорочно здравје на батеријата. За максимално траење на батеријата, се предлага полнење помеѓу 20% и 80%.

Накратко:

* Секогаш користете оригинални полначи или оние со сертификат

* Не дозволувајте уредот да се прегрее. Доколку е потребно, извадете ја од маската преку ноќ

* Држете ја батеријата наполнета помеѓу 20% и 80%

* Не дозволувајте батеријата целосно да се испразни

* Ако не го исклучувате телефонот додека се полни, не користете апликации што бараат многу

* Користете брзо полнење само кога е апсолутно неопходно.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here